Baranja

Ribolov,recepti,primama,ulovi,sve o riboovu i nacinu ulova

HTML Online Editor Sample


  Priručnik za šarandžije

  Share
  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  Priručnik za šarandžije

  Postaj  IvoBaranjac on pet sij 20, 2012 11:44 pm

  BOILA - Mali, obicno okrugli kuvani mamac koji se upotrebljava u saranskom ribolovu. Mozete ga kupiti gatovog ili ga napraviti sami. Osnovni sastav boile je: brasnasta smjesa ili miks, jaja, aroma, zasladjivac ulje i razni atraktori. Ipak, prva stvar koju treba naglasiti kod odabira boili je da ne postoji jedna carobna, vec razlicite boile za razlicite situacije i potrebe. Ovde ne mislimo na onu klasicnu podijelu prema vrsti miksa, vec na podijelu prema udijelu atraktora u boili. U skladu sa vremenom koje planirate da provedete u ribolovu na jednoj vodi odlucite se izmedju klasicne i atraktor boile.
  Klasicne boile imaju balansiranu hranljivu vrijednost miksa i on im je glavna prednost, atraktori (posebno arome) su blagi i samo su dodatak koji treba da naglasi vrijednost miksa. Takva boila sluzi za duge ribolovne kampanje, sto ih vise koristite–rezultati su bolji. Nakon nekoliko dana prihranjivanja sarani je prihvate kao vrhunsku hranu i uzimaju je sa poverenjem. Da bi ste to postigli nikako ne pretrpavajte kvalitetan miks raznim atraktorima koji ce nakon prvih uspijeha zapravo otjerati sarane. Najbolje poredjenje za to su zacini u nasoj hrani–oni daju poseban ukus jelu, ali ako se sa njima pretjera, to jelo je tesko jesti, posebno u vecim kolicinama ili vise dana za redom.
  Atraktor boile ne moraju imati tako kvalitetan miks. Njihova glavna snaga je bas u atraktorima koji treba brzo da privuku sarane, obecavajuci im vrhunsku hranu. Brzo privlacenje postize se vecom kolicinom atraktora, posebno arome, ali to je dvosjekli mac jer prejaka aroma moze djelovati odbojno. Ova vrsta boile odlicno lovi nekoliko dana, a nakon toga sarani je vise ne zele jesti, dakle–koristi se za kratke i brze ribolove u trajanju 1–3 dana. Boile u osnovi dijelimo prema sastavu miksa:

  - Birdfood boile kojima su osnova miksa razne pticije hrane
  - Fishmeal boile kojima su osnova razlicita riblja brasna
  - HNV boile kojima su osnova visoko proteinska brasna
  - 50/50 boile kojima je osnova soja i griz

  MIX - Miksom nazivamo smjesu ili mjesavinu raznih brasana od kojih se izradjuju boile, grubo ili fino mljevenih (zavisno od toga da li zelimo brze ili sporije otpustanje atraktora u vodu). Zavisno o sastavu brasna djelimo ih na: HNV, 50/50, FISHMEAL, PETFOOD, BIRDFOOD I SEED MIX. Da bi se slozio dobar miks treba znati nekoliko stvari o prehrani sarana. Energija je glavna potreba i podsticaj u hrani sarana, a tek posle toga proteini. Proteini su najvredniji sastojak u hrani jer sluze za rast, kao i za stvaranje ikre, ali sami ne znace mnogo jer se malo i tesko koriste u energetske svrhe. Po jednoj teoriji, veliki dio neiskoriscenih proteina beskorisno prolazi kroz sarana kao amonijak. Masnoce su glavni izvor energije, a najkvalitetniji su iz ribljeg brasna, raznih orascica i sjemenki, te ribljeg ulja. Ugljeni hidrati nemaju velikog znacaja jer saran nema insulina koji je neophodan za razgradnju, no oni zbog niske cijene i dobrog vezivanja imaju znacajan udio u skoro svakoj boili. Dakle, za dobar miks vazno je uskladiti ova tri elementa, jer miks moze imati cak i 80% proteina i biti neuspjesan jer je energetski jalov.

  Atraktori daju miris i ukus boili, a neki poboljsavaju balans bjelancevina i notu prirodnosti. Nabrojacemo ih uz neke osnovne karakteristike.
  Aromati daju osnovni miris i ukus boili, a svrstavamo ih u nekoliko grupa.
  Arome razlikujemo po hemiskom nosacu koji moze biti glikol, glicerol ili alkohol. Ponasanje arome u vodi zavisi od karakteristika nosaca, recimo alkohol se najbrze oslobadja, glikol i glicerol su sporiji i ne otapaju se u vodi.
  Esteri su prirodni ekstrakti razblazeni alkoholom ili glikolom, vrlo su snazni i djelotvorni na svim temperaturama.
  Esencijalna–Etericna ulja su posebna prica, po mnogima privlacnija od aroma i estera jer su potpuno prirodni destilati. Osnovna karakteristika svih ovih aromata je u brzini otpustanja u vodu. Akoholne Arome koristimo u hladnoj vodi ili u kratkim ribolovnim kampanjama kad zelimo da ubrzamo reakciju sarana. Glikol–Glicerol Arome i posebno Esencijalna Ulja polako i dugo otpustaju aromu, pa su odlicni u toplim vodama i drugim ribolovnim kampanjama. Mozda je ipak najbolje rjesenje kombinovanje aroma i esencijalnih ulja. Kako god bilo, najvaznije je uvjek se drzati preporucenih doza, cak i ked nam se cini da boili slabo mirise. Preprucene doze dobijene su nakon dugih testiranja proizvodjaca i nemojte misliti da to znate bolje od njih! Pretjerivanje sa aromatima moze izazvati nepovjerenje sarana ili cak odbojnost, a u najboljem slucaju samo ce otezati pronalazenje boile. Siguran znak za ovo je kada vam sarani uzimaju boilu tek nakon sto je deset ili vise sati u vodi, kad se prejaka aroma isprala.
  Amino kiseline su pojednostavljeno receno dijelovi od kojih se sastoje proteini. Profesor Hara iz Japana, jedno od najvecih imena u podrucju istrazivanja sarana, dokazao je da saran nekim receptorima osjeca amino kiseline i u vrlo malim kolicinama, te da ga one neodoljivo privlace. Neizostavni su dio kvalitetnih boili – osim sto pojacavaju atraktivnost boile, povecavaju i njenu hranljivu, tj. Proteinsku vrijednost. U prodaji su u glavnom proizvodi koji osim amino kiselina sadrze vitamine i minerale, kao na primjer Attractamino, Attractamino PPC, Liquid Liver Concentrat i Corn Steep Liquor poznate Engleske firme SBS. Apetit Stimulatori su razna hemiska ili prirodna sredstva koja pojacavaju osecaj gladi i navedu sarana da uzima vise hrane.
  Ulja se mogu upotrebljavati u svim vrstama boili, pojacavaju atraktivnost i hranljivu vrijednost–sjetite se da su masnoce glavni izvor energije za sarka. U boilama se koriste gotovo sve vrste ribljih i biljnih ulja. Za hladnu vodu upotrebljavaju se posebna ulja (u imenu sadrze rijec winterised) koja se ne zgusnjavaju na niskim temperaturama. Najpopularnija klasicna ulja su Red Salmon i Hemp. Naglasimo odlicna SBS ulja, Omega CLO, Zbog maksimalne svarljivosti i Bulk Food–mjesavina 6 razlicitih ulja, zbog izvrsnog balansa esencijalnih masnih kiselina.
  Sladila su vrlo vazna u boili jer je poznato da sarani vole slatko, a ponekad su vazna da koriguju neki nepozeljan ukus. Ono moze biti tecno ili u prahu. Tecna sladila su vrlo koncentrovana i doziraju se uglavnom 1-2ml na ½ kg miksa. Mozete upotrijebiti Fruktozu ili Laktozu u prahu, a mozete uzeti i Liquid Molasses prirodno sladilo koje je zapravo talog u proizvodnji secera. Probajte na 10ml Liquid Molasses da dodate 1ml SBS Hi-taste zasladjivaca-rezultati u praksi su izvrsni.
  Boje nemaju veliki znacaj, zapravo vise privlace pecarose nego sarane. Posebno nemaju znacaj u dubokoj i mutnoj vodi ili u nocnom ribolovu. Mogu biti korisne za ribolov u velikim bistrim vodama gde se sarani mnogo vise krecu. Tada upotrebite boju koja najvise odudara od boje dna da bi ste privukli paznju sarana koji obilaze vodu u potrazi za hranom. Naravno, danas je sve vise raznih dodataka boilama, no mi smo pokusali da nabrojimo one najvaznije koje zelimo u svakoj svojoj boili.

  HNV MIX - High Nutrition Value - doslovno prevedeno znaci „visoka hranljiva vrijednost“, a oznacava smjesu, mix i boilu u kojoj je visok udio proteina, uglavnom mlijecnih.

  55/50 MIX - Izraz koji oznacava smjesu niske hranljive vrijednosti kojoj je osnovni sastav krupica i soja brasno u odnosu 2-1. Moze se modifikovat dodavanjem kukuruznog ili rizinog brasna te mlijeka u prahu.

  FISHMEAL MIX - Za svoju osnovu ima razna riblja brasna, po njima je i dobio ime. Boile od ovog miksa su specificnog mirisa i okusa, imaju dobar postotak proteina i lako su probavljive.

  PETFOOD MIX - U sebi sadrzi mljevenu dehidriranu hranu za pse, macke ili pastrmske pelete. Osnovni sastav mu je krupica, soja brasno i mljevena hrana za zivotinje.

  BIRDFOOD MIX - Osnova su mu razne pticije hrane. Boile od tog miksa su grube strukture, lako otpustaju aromu, dobrog su okusa i lako probavljive.

  SEED MIX - To je zapravo Bird miks, ali sadrzi mljevene sjemenke koje su hrana za kanarince ili golube, dok birdfood sadzi gotove hrane na bazi jajcanog biskvita, melase-Liquid molasses ili meda.

  BIG FISH MIX - Je zapravo Fishmeal mix, a osnovni sastojci su mu riblja brasna, mlijecni proteini, Sluis CLO i Robin Red koncentrat.

  CASEIN - Protein iz mlijeka, po tehnologiji izdvajanja iz mlijeka razlikujemo Rennet koji je PH neutralan i Acid koji je blago kiseo. Po finoci brasna razlikujemo Mesh 30 koji je grublji i daje tvrdju boilu a Mesh 100 je finiji i daje boilu s mekanom sredinom.

  CASEINAT - Topiva varijanta Caseina. Postoje dvije vrste: Calcijum i Sodijum a to su zapravo topive varijante Rennet i Acid caseina. Vrlo su lagani i cesto izoblicavaju boile prilikom kuvanja.

  LACTALBUMIN - Jos jedan protein iz mlijeka koji za razliku od Caseina sadrzi odredjen postotak mlijecnih masnoca.

  EGG ALBUMIN - Protein koji se dobija iz bjelanceta jaja, iako je vrlo skup ponekad je nezamjenjiv jer daje veliku tvrdocu i ostrinu boili.

  SOJA ISOLATE - To je zapravo soja brasno s znatno vecim postotkom proteina a obicno se koristi uz mlijecne proteine zbog sto boljeg aminokiselininog profila i niske cijene.

  WHEY PROTEIN - Protein koji se dobija iz mlijecne sirutke, odlicno veze, ali je tesko probavljiv pa se ne preporucuje u kolicini vecoj od 5%.

  NUTRAGEL - Prirodni Whey protein koji je dodatno obradjen tako da ima sposobnost geliranja.

  NUTRALAC - Ovcije mlijeko u prahu, koristi se umjesto mlijeka za jagnjad.

  VITAMELO - Mlijeko u prahu koje se u stocarstvu koristi kad se odbijaju telad od krave. Blago slatkog ukusa, obicno slatko aromatizovano „vanila“ ili „krem“ aromom.

  NECTARBLEND - Hrana za ptice na bazi jajcanog biskvita, sadrzi niger(vrsta sjemena) koji sluzi za ishranu nekih ptica pa se nalazi u mnogim mjesavinama sjemena za ptice i konoplju.

  ROBIN RED - Hrana za ptice kojom se zeli pojacati njihova crvena boja perja, u sebi ima Carophyll red i crveni biber.

  RED FACTOR - Hrana za kanarince na bazi jajcanog biskvita koja sadrzi Carophyll red.

  RED BAND - Sjemenska hrana za kanarince lagano aromatizovano sjemenog anisa, sadrzi famozni Carophyll red. Moze se samljeti i koristiti kao dio smjese ili se koristi cjelovita za prihranu.

  PTX - Slatka hrana za ptice jer je napravljena na bazi secerne melase i meda, obicno je za slatke kremaste boile.

  PROSECTO - Hrana kao PTX, ima bazu melase i meda,ali nije tako slatka. Osnovna joj je karakteristika da sadrzi drobljene susene insekte.

  SLUIS CLO - Pticija hrana koja uz sve odlike prirodne hrane ima izvaredna svojstva vezivanja smjese, odnosno boile, zbog toga se cesto koristi u fish boilima.

  WHITE FISHMEAL - Riblje brasno koje se proizvodi od kostiju i ostalih ostataka od obrade ribe, najcesce bakalara.Sadrzi 65% proteina, jakog je mirisa i tesko je.

  CEPELIN MEAL - Skupo riblje brasno, proizvodi se u Skandinaviji od cijele ribe, uglavnom lososa. Posebnog je mirisa i boje, a ima oko 70% proteina.

  SARDINE AND ANCHOVY MEAL - Mjesavina brasna sardine i incuna. Ima izvanrednu biolosku hranjivu vrijednost, vjerovatno jednu od naj popularnijih medju sarandzijama.

  CODLIVINE - Je zapravo vitaminsko – mineralna zamjena namjenjen konjima, proizveden na bazi ulja od jetre bakalara s ribljim i kukuruznim brasnom, mekinjama i melasom. Nema veliku proteinsku vrijednost, ali ima puno proteina i minerala, kao i masnoca. Odlican,ali dosta skup dodatak boilima.

  KRILL MEAL - Brasno od plantonskih racica koji su u prirodi najcesca hrana kitova. Kazu da ga jednostavno sarani obozavaju.Vrlo je lagano pa treba biti oprezan kod doziranja.

  ROBIN RED CONCENTRAT - Mjesavina paprike, crvenog bibera i Caropyll reda, a u njemu moze biti i nekih drugi zacina. Ovo je sigurno jedan od najpopularnijih dodataka boili.

  CAROPHYLL RED - Crveni pigment koji se nalazi na mnogim mjestima u prirodi. Daje boju nekim vrstama voca i povrca, cvijeca, mesu nekih riba, crvenim tackama na kozi pastrmke, nekim okeanskim skoljkama, crvenom raku, periju nekih ptica (flamingo). Proizvodi se hemiskim putem i upotrebljava se u hrani za koke nosilje (ljepsa boja jaja), hrani za pastrmke (crvena boja mesa), hrani za izlozbene ptice (crvena boja perija), itd.

  KELP - Brasno morske alge vrlo bogato vitaminima, mineralima i amino kiselinama. Sarani vole njegov karakteristican miris i ukus. Daje se u hranu za izlozbene pse i sportske konje. Daje prirodni ukus boili, izuzetno je atraktivan za sarane, a prebogat je amino kiselinama, vitaminima i mineralima. Moze se upotrebljavati u svim vrstama mikseva u kolicini 5-10g na 1kg miksa.

  DRIED SEAWEED - Susena morska trava takodje bogata aminokiselinama i vitaminima, grublje je mljevena nego kelp, zato daje grublju strukturu boili.

  SHRIMP EXTRACT - Prirodni ekstrakt, koncetrat iz morskih racica, vrlo jakog mirisa i okusa. Kolicina veca od 2gr na 500gr smjese moze uzrokovati plivanje vasih boili.

  SQUID & OCTOPUS EXTRACT - Prirodni ekstrakt iz brasna od lignje i hobotnice.

  LIVER POWDER - Fino mljevena dehidrirana jetra. Izvanredan atraktor za sarane, ima puno aminokiselina i vitamina. S njime ne mozete pretjerati, ogranicava vas samo njegova cijena, no dovoljna je kolicina od 5gr na 500gr smjese.

  GREEN LIPPED MUSSEL EXTRACT - Proizvodi se od skoljki iz toplog Pacifika oko Novog Zelanda i jedan je od najefikasnijih atrakta. Ima jak ukus i miris po skoljkama, bogat aminokiselinama i betainom. Sa kolicinom se kazu ne moze pretjerat ali bice dovoljno 2-5gr na 500gr smjese.

  BETAIN HCL - Najbolji danas poznat atraktor za sarane koji mamcu daje miris prirodne hrane. U prirodi je prisutan u skoljkama, mesnim i krvnim crvima, ninfama vodenih insekata, mesu riba. Izvanredno je topiv, pa se moze otapati u aromama, aminokiselinama ili glikolu (za tretiranje boili izvana). Upotrebljlava se u svim vrstama boili, kristalni 1-10 g , a tecni 5-15ml na ½ kg miksa.Prirodni ekstrakti–Skoljki, rakova, lignji, skampa, jetre daju boilama dodatnu privlacnost zbog prirodnog mirisa i ukusa, te lako svarljivih proteina. Nacelna preporuka za koriscenje je 2-5g na ½ kg miksa, no treba istaci da se sa njima zapravo ne moze pretjerati jer su potpuno prirodnog porijekla i pravo ogranicenje je zapravo njihova visoka cijena.

  BREWERS YEAST - Suseni pivski kvasac, bogat vitaminima a posebno B vitaminom.

  LIQUID FOOD - Izraz koji oznacava tekucinu bogatu aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Sa kolicinom ne mozete pretjerati, ogranicava vas jedino cijena i kolicina koju boila moze da primiti. Mozete ih naci pod razlicitim nazivima iako su dosta slicni: Seanse Appeal, Starmino, Amino Blend Supreme, Minamino, Nutramino, Multimino PPC, Maxamino... uglavnom su to crvene tekucine koje sadrze ekstrakt svjeze jetre i slazene, a Corn Steep Liquor se proizvodi od fermentiranih kukuruznih klica.

  AMINOKISELINE - Sastavni djelovi proteina izuzetno atraktivni saranima jer im daju signal da se radi o hrani.

  LIQUID MOLASSE - Melasa, secerni sirup, zapravo talog u proizvodnji secera. To je tamna gusta i ljepljiva tekucina,odlican atraktor u Bird i 50/50 miksu uz kremaste arome.

  AROME - Tekucine koje daju takav miris i ukus mamcu koji bi saranima trebale dati signal da se radi o hrani. Arome se proizvode na razlicitim otapalima i ona odredjuju kako ce se aroma ponasati u vodi. Otapala su glikol(glycol), gliceron(glycerol), alkohol i ulje.

  ESSENTIAL OILS - Etericna ulja, prirodni ekstrakt s kojim treba pazljivo rukovati. Dozira se u kapima i vrlo lako se moze pretjerati. Najpoznatija takva ulja su Black Pepper, Bergamont, Garlic, Geranium, Clove.

  N-BUTYRIC ACID - Maslacna kiselina i jedna od najsmrdljivijih tvari koje se koriste kod izrade boili, ali kao atraktor je odlicna.

  SWEETENER - Sladilo, zasladjivac, obicno se koristi uz vocne i krem arome.

  PROTASTE - Zasladjivac koji daje veliku slatkocu, ali djeluje i kao stimulator apetita.

  ATRACTORS - Bilo koja supstanca koja mamcu pod vodom daje miris ili privlaci sarane da ih jedu.

  APPETTITE STIMULATORS - Hemiski proizvod koji kod sarana pojacava apetit.

  TASTE ENHANCERS - Pojacivaci okusa daju boili bolji i puniji okus.

  BOILE ADDITIVES - Razni dodaci koji mogu povecati lovnos i okus boile.

  ENZYMS - Enzimi,supstance koje pomazu razgradnju. Saran nema zeludac a enzimi su mu prilagodjeni probavi crva, skoljki i mekusaca. Da bi lakse probavio proteine iz nasih boili pomoci ce bromelain i trypsin, a Nutrabaits ih prodaje pod nazivom Addit Digest.

  EMULSIFIERS - Sredstva koja otapaju masnoce i ulja pa time pojacavaju atraktivnost boile.

  WINTERISED OIL - Ulje koje je posebnim procesom obradjeno da se ne zgrusnjava na niskim temperaturama.

  BULK FOOD OIL - Razne vrste ulja kojima se popravlja hranljivi profil boile. Najpoznatija su: Salmon, Total Hemp, Havving, Fish Feed i Winterised Pilchard Oil. Naravno osim ovih koriste se i suncokretovo, maslinovo i laneno ulje.

  DIP ili BAITSOAKS - Tecnost u koju umacemo boilu koju ce mo koristiti kao mamac. Ideja je da time mamac dobije znatno vise arome i atraktora i da ce tako brze privuci sarane.

  POP-UP - Plivajuca boila odnosno mamac koji pluta iznad dna.

  PARTICLES - Sjemenke ili mjesavina sjemenki koje se koriste za prihranu sarana.

  PELLETS - Saranska ili neka druga hrana koja je dehidrirana i pod visokim pritiskom formirana u obliku kuglica i valjcica.

  STRINGER - Dvije ili vise boili nanizanih na PVA konac ili mrezicu.
  avatar
  vojna
  Vip
  Vip

  Broj postova : 11
  Join date : 14.01.2012
  Age : 41
  Lokacija : bilje

  Lov sarana u proljece

  Postaj  vojna on sub sij 21, 2012 2:36 pm

  Uskoro nam stize proljece, sarandzije su napete, a podmladak jedva ceka da izadje na vodu, ali prije toga bi trebali znati neke osnovne stvari kod ribolova sarana u proljece..

  Uskoro nam stize proljece, sarandzije su napete, a podmladak jedva ceka da izadje na vodu, ali prije toga bi trebali znati neke osnovne stvari kod ribolova sarana u proljece..
  Autor sa jedim od ulova

  Iskusnije kolege su spremne i godisnje iskustvo ih je naucilo gdje, kako i na sta treba traziti ribu u proljece, ali za one druge je ovo nepoznata misija i u 90% slucajeva ne bude ulova, ali vrijeme je da se to promijeni, jel da!?
  Ako nista drugo makar i jednog od 2-3kg koji je za pocetnike itekako dobar znak i satisfakcija za pocetak sezone.
  Prvo da razjasnimo dvije stvari, a prva je da nikad ne podcjenjujete ribu i vodu na kojoj lovite, a druga isto tako vazna, kolege ribolovce.
  U prvoj stavci je vazno postovati svog dostojnog protivnika i sacuvati ribe, pogotovo maticne primjerke bez kojih nema malih potomaka.
  Ako vec zelite ponijeti ribu, trudite se da to ne bude zenka bar u ovom periodu.
  Lov je lov, ali ipak moramo razmisljati za buducnost i vrijeme je da se osvijestimo i krenemo evropskim stopama, a svagdje u svijetu je riba sve manje i manje, bilo to nasa ili neka druga krivica, jedno je sigurno ribe je sve manje i manje.
  Ovim malim cinom i pustanjem riba mozemo koliko toliko doprinjeti ocuvanju i obezbijediti sebi, ali i nasim potomcima ugodne trenutke na vodi sa prekrasnim ulovima.
  Znam da sam opet malo skrenuo sa teme, ali nekako mi je to stalno u glavi, pogotovo kad vidim kako se neki ribolovci, ako ih tako mogu nazvati ponasaju.
  Koji god clanak pocnem da pisem imam jednu dozu bojazni i u podsvijesti mi stalno nesto govori: otkrivas previse tajni, a to moze neko da zloupotrijebi na vodi.
  Ipak je ovo ribolovacki blog i red je da se otkriju neke tajne, a bas iz tog razloga uvijek dodam par rijeci o tome kako trebamo cuvati ribe i okolinu.
  Da se mi vratimo na temu..
  Sto se tice prve stavke da ne podcijenjujete vodu i ribu ma koliko znali teren, nekada je sve obratno jer priroda je cudo, a i svaka riba ima drugacije navike, pogotovo saran divljak, da ne govorimo kako se sve mijenja iz godine u godinu i ribe postaju, ajmo reci inteligentnije jer ih okolina tjera da budu takve.
  Druga stavka je da postujete kolege, pogotovo se ovo odnosi na pocetnike u ovom divnom i veoma zanimljivom sportu punom adrenalina, a prva kapitalna riba se nikad ne zaboravlja.

  Secerac je super mamac za proljece
  Mora vam biti jasno da pribor ne lovi ribu vec ribolovac, pribor samo omogucava da svoje ideje sprovedemo u djelo i olaksamo sebi, a i ribama.
  Zasto sam ovo napisao, pa iz jednog prostog razloga, nije sve u tome da lupite novac i kupite sve naj modernije, a od ribe ni traga ni glasa.
  Treba vam teoretsko, a naj vise prakticno iskustvo steceno na vodi, imajte ovo na umu.
  Znam da je ponekad naporno citati duge tekstove, ali ako zelite biti uspjesni i loviti velike ribe, a nemate mogucnost da vas neko edukuje na vodi ili da idete cesto u ribolov, onda je ovo jedino rjesenje.
  Citanjem se ne moze nauciti loviti velike ribe, ali kad ste potkovani jakom teorijom onda je sve lakse i vremenom sve ide na bolje.
  To je jedan od glavnih razloga koji nam dokazuju cinjenicu da su se preko noci pojavili neki ribolovci koji love krupne ribe, a oni stari i nekad uspjesni sve manje i manje.
  Bitno je prihvatiti promjene i prilagoditi se trendu i situaciji, ali sve ima svoje, ali..
  Tekstove koje pronadjete na internetu nemojte svatati sasvim ozbiljno, koji god procitate dobro razmislite jer ribolovci imaju jednu veliku manu, a to je da samo slusaju i gledaju sta drugi rade, a ne trude se da nesto sami naprave.
  Nisu svi takvi, ali vecina jeste..
  Ovaj uvod je mnogo bitan i ako treba procitajte ga par puta da bi ste shvatili smisao jer nemam mogucnost da pisem sve u detalje, ipak je ovo samo clanak, a ne knjiga pa da vam sve objasnim prosto.
  No vratimo se mi na proljetni ribolov saran..
  Prvo i osnovno je znati, saran je hladnokrvno bice i uglavnom temperatura odredjuje njegovu aktivnost!
  Pored aktivnosti ona odredjuje i zonu kretanja sarana koju mnogi zanemaruju u proljetnom ribolovu.
  Zona kretanja sarana u proljece je naj cesce prosto receno plicak, ali ne bas u pravom smislu rijeci vec manje dubine oko 1-2 metra maksimalno - u vecini slucajeva.
  Plici dijelovi rijeke, jezera, bare, kanala itd.. se brze zagriju od onih dubljih i saran radije boravi na toplijem mjestu za razliku od zime kad je u dubljim dijelovima.
  Tokom zime saran izgubi dosta kalorija i ima prirodnu potrebu da ih nadomiri, tj. da se pocne hraniti.
  Proljece je vrijeme kad fauna dna i bilje nisu jos razvijeni u dovoljnim kolicinama pa sarani aktivno tragaju za bilo kakvim zalogajem.
  Pretezno mamce uzima bez opreza, ali samo na laksim vodama, odnosno onim na kojima ima manje ribolovaca gdje riba nema losa iskustva.
  Kad se voda zagrije na barem 10 i vise celzijusa, u plicacima pocne da se radja zivot i obiluje raznim zivim organizmima koji su hrana svim drugim ribama pa i saranu.
  Glavna stvar je odabrati mjesto za lov, a u proljece su to bez sumnje plici osuncani dijelovi gdje je voda toplija.
  Odabrati mjesto za lov je glavna stavka u lovu sarana uopsteno, a takodje i u proljece.
  Jedan poseban clanak cu napisati samo o odabiru pozicija jer je to naj bitnije u lovu krupnih riba.
  Kako pronaci poziciju za lov sarana u proljece nije neka naucna fantastika, ali za neiskusne je priblizno tome.
  Proljece je varljivo i treba obratiti paznju na mnoge stvari, ali da nebih mnogo davio napisat cu one osnovne.
  Pored svega navedenog treba obratiti paznju i na znakove na vodi, a to je da pratimo pozicije nebili primjetili kupanje - izbacivanje ribe, mjehurice na povrsini, zamucene dijelove i druge stvari koje nam daju do znanja da se riba tuda krece.
  Sarani se u proljece okupljaju u veca jata i stalno se lagano krecu u potrazi za hranom.
  Kada su vremenske prilike stabilne (Toplije), skoncentrisani su oko plicih mjesta zakrcenih raznim podvodnim preprekama, muljevitih zona bogatim crvicima, glistama, insektima i drugim larvama te blagim kosinama prekrivenim vodenim travama itd..
  Boile sa alkoholnim aromama su top mamac
  Imajte na umu da je dovoljan i mali pad temperature pa da se sarani presele nazad u dubinu, tj dublje dijelove, a vec poslije nekoliko suncanih sati ponovo se vracaju u plice i toplije dijelove pretezno uz obalu, a jos povoljnije je kad na udaljenom mjestu od obale imaju neko ostrvce sa vegetacijom ili neki sprud jer se tu osjecaju sigurnije nego da tumaraju uz obalu gdje je buka, ako je uopste ima.
  Ova tajna je moje glavno oruzije u lovu sarana tokom proljeca, a imam i lukav pristup, ali to cu u nastavka teksta bolje objasniti kad dodjemo do mamaca i sistema.
  Pracenje duvanja vjetra je takodje bitno, a ono odredjuje naj bolju poziciju za ribolovca i poziciju za plasiranje mamca.
  Idealno mjesto za lov je strana na kojoj vjetar nabija blage talase uz obalu jer vjetar bukvalno gura topli povrsinski slov vode ka obali i odbija se o nju pa se blago vraca nazad cineci dvije pogodne stvari za ribu.
  Prva je da stvara dublji sloj toplije vode pri povratku kad se odbije od obalu, a druga je da isto tako nanosi cestice hrane koja dodatno mami ribu da se krece u tim dijelovima - zonama.
  Sve navedeno nam govori i to da moramo biti izuzetno tihi bez buke i govora, cak i sa sto manje kretanja jer nas riba veoma lako uoci i nestane bez traga, ako i ne pobjegne sigurni budite da krupnije ribe nece uzeti mamac, ako se i desi uzimanje onda ce to biti neki manji sarancic, a to nam nije cilj.
  Sto se tice amura u proljece on je malo drugaciji i rijetko kad je aktivan dok voda ne dostigne makar 15 stepeni.
  Ako je zima bila duga i hladna onda je lov sveden na minimum, ali ako imamo rano proljece sa toplim intervalima i svakodnevnim povecanjem temperature ili makar odrzavanje iste, e onda su sanse za ulov vece.
  Veoma topla proljeca mogu da postanu top sezone za lov sarana, ali do lovostaja koji je pretezno na svim vodama u proslosti bio od 1.4 pa do 1.6, dok na komercijalnim jezerima i nekim vodama je potpuno drugacije sto trebate dobro provjeriti prije nego se uputite na isto.
  Lovostaji se stalno mijenjaju pa nije lose da se informisete.
  Mamci i sistemi za lov u proljece:
  Vecina kolega ima misljenje da u proljece bolje rade vocne arome dok u ljeto mesne, ali to nije u potpunosti tacno vec se treba pridrzavati sastava aroma, tj. da nam u proljece arome budu na bazi alkohola, a nikako na bazi ulja jer se iste sporo otvaraju u hladnijoj vodi dok alkoholne imaju bolji ucinak.
  Da li ce vas miks za boile biti na bazi pticije hrane koja se naj bolje pokazala, a za njom ne zaostaju ni miksevi sa ribljim brasnom, raznim biskvitima itd. to odlucuje sam ribolovac od svojih mogucnosti, ali svaka bi trebalo da bude sa sto vise hranjive vrijednosti, odnosno HNV..
  Za proljece su se do sad najbolje pokazale slatkaste arome bilo da se radi o banani, medu, ananasu, vaniliji cokoladi itd..
  U svakom slucaju treba imati vise aroma u ponudi kako bi pronasli koja naj bolje radi.
  Suprotno tome ja licno sam imao dobre rezultate i sa robin red, sa ljutom ili slatkom paprikom, biberom itd..
  Sve zavisi od vode do vode i procjene ribolovca.
  Sto se tice boje mamca, nije lose da su malo upadljiviji kako bi ih riba lakse detetkovala i pronasla, ali to ponegdje zna da ima kontra efekat.
  Ako je dno travnato ili muljevito preporucujem popup montazu sa izdignutim mamcem.
  Sto se tice recepata i dodatnih savjeta za proljetni lov sarana to tek slijedi pa obavezno redovno posjecujte nas blog.
  Vec sam vam spremio par dobrih i provjerenih recepata za boile u proljece.
  Takodje su dobri prirodni mamci poput kukuruza (dobro kuhanog ili iz konzerve), hljeba, crvica, glista, pure itd..
  Kojim god mamcem lovili u proljece, prihrana ne smije da bude obilna!
  Cilj nam je privuci ribu, a ne nahraniti.
  Izuzetna stvar za primamljivanje su peleti koji stvore tepih od sitnih cestica koje brzo privuku ribu, ali je ne mogu zasititi, a prilikom pretrazivanja probat ce i nase mamace.
  Naravno u istim treba da bude plasirana i manja kolicina mamaca na koje lovimo.
  Lov fiderom je itekako dobar u proljece ili sa fider primamom, a ja obavezno koristim Masterbih feeder.
  Masterbih Feeder primama je ubojito oruzije za lov svih vrsta riba, tako i sarana, a fantasticno se pokazala u proljece.
  Ubitacni Masterbih Feeder
  Ko zeli da prodje jeftinije, a sa fenomelnalnim ulovima savjet vam je da probate Masterbih Feeder primamu.
  Ova primama moze da se koristi sama ili pomijesana sa raznim peletima, boilama, kukuruzom, obogacena crvicima, sjeckanim glistama i drugim mamcima na koje planiramo loviti.
  Njen ucinak je sledeci: pod vodom stvara oblak i tepih sitnih hranjivih cestica i veoma brzo privlaci ribu koja se njima hrani, a ujedno unosi i apetit stimulatore tj. izgladnjivace koje ih cine jos gladnijim.
  Prilikom neopreznog, brzog i bahatog trazenja zalogaja, saran bez razmisljanja kupi sve sto mu se nadje u toj zoni, a tako i nase mamce pa su grizevi veoma ucestali, a dinamican ribolov i ulovi ne izostaju.
  Sa samo jednim fider pakovanjem od 1 kg mozete loviti i do 4 dana u proljece sto je veoma jeftino, a ubitacno.
  Kako se temperatura vode povecava tako se poboljsava i metabolizam sarana te se on brze i vise hrani.
  U suprotnom veoma se brzo zasiti sa malom kolicinom hrane, a nama nije cilj nahraniti ribu vec je namamiti na nas mamac i upecati je.
  Ako su uzimanja - grizevi ucestaliji u toplijoj vodi ravnomjerno treba povecavati doze prihranjivanja, malo, ali cesto.
  Odlican trik je i koristiti se PVA trikovima, vodotopivim materijalima o kojima smo vec pisali na blogu.
  Sto se tice sistema za lov, oni trebaju da su nesto laganiji i osjetljiviji, a jako dobro kamuflirani.
  Odabir pribora morate prilagoditi i terenu, uslovima te velicinama ribe koju ocekujete, a imajte na pameti da je saran itekako borben u proljece, pa moze se reci ponekad i naj borbeniji u zavisnosti od vode do vode i uslova.
  Manji mamci su se pokazali boljim za proljetni lov, a samim tim i manje saranske udice dok saransko olovo zavisi od daljine na kojoj lovimo te uslova na vodi.
  Ako lovite blizu obale trudite se da vas najlon bude sto neprimjetniji, a mozete se posluziti i sa olovom - back lead koje ce vam najlon spustiti na dno kako riba nebi zapela za njega i pobjegla sa odabrane pozicije.
  Grizevi su izuzetno agresivni pa vodite racuna da ne ostanete bez stapa ili da prodjete sa ostecenjima istog ako ga riba izbije sa nosaca, raslji, rod poda ili sta vec koristite.
  Rolna mora da bude opustena, a naj bolje ako ima baitrunner-slobodni hod, e onda ste mirni.
  Budite izuzetno tihi i vjerujte u sebe.
  Bistro.
  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  UDICE Šaranski ribolov

  Postaj  IvoBaranjac on ned sij 22, 2012 2:18 pm

  UDICE Šaranski ribolov

  Dakle udica srednje duljine vrata, šireg ubodnog luka i zavinute špice što znaći da kada se šaran ubode jako dobro ostaje u ustima šarana.  Udice dugog vrata ili stručnog naziva Long shank za mene su veliki NE, jer udica dugog vrata i malog ubodnog kuta te ravne špice za mene nedovoljno ubada, što ribi može jako naškoditi tj. ju ozljediti i razdrapati joj usta, ali ipak kod nekih ljudi je popularna.(sve zavisi od montaže)  Za razliku do prije navedene Long shenk-ice udica zavinutog vrata ravno vrha i šireg ubodnok kuta danas je kod 90% ribolovaca ako ne kao glavni predvez onda stoji u rezervi kao favorit.Naime radi se o Kurv Shank udici koja je poplavila svijetom u zadnjih par godina i proglašena najboljom udicom među šaranašima, jer jako dobro bode i sa unutarnje strane ribljih usta, a desilo se puno puta da se zapikne ribi i sa vanjske strane usta.Uglavnom dobra udica a evo kako i izgleda:(slika lijevo)  Ostala je još jedna udica sa kojom su se ljudi prije susretali, kada je došla revolucija udica ravnog ili uvinutog oka prema špici udice nego li od nje, možda sada i griješim ali Korda je onda razvila baš takvu udicu zvinutog oka od špice i napomenula je da je namjenjena prvenstveno za heikopter D-rig pop-up predveze pa onda ostale flourokarbonske predveze, jer puno puta kada se cijeli predvez sastoji od flourokarbona i kada imate uvinuto oko prema špici udice često se desi da ubodni kut udice bude prevelik,tako da umjesto da udica djeluje dobro i brzo se zabija u riblja usta ona vam odmaže jer ju je flourokarbon previše uvio prema dolje i onda riba vrlo lako odbaci ili ispljune mamac.Udica Choddy.

  Sponsored content

  Re: Priručnik za šarandžije

  Postaj  Sponsored content


   Sada je: pon sij 21, 2019 3:47 pm.