Baranja

Ribolov,recepti,primama,ulovi,sve o riboovu i nacinu ulova

HTML Online Editor Sample


  Sistemi ribolova za Soma

  Share
  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  Sistemi ribolova za Soma

  Postaj  IvoBaranjac on sri sij 18, 2012 2:47 pm

  Kran- montaža za soma na mirnijim vodama

  Ovo je relativno novija,ali vrlo efikasna metoda pecanja soma na mirnijim vodama i na površini.Radi se o tome da som napada ribu koja proizvodi velike vibracije pri povrsini vode plivajući donekle slobodno oko uzdignutog dela koji se popularno zove kran.Riba ne može da beži dalje velikom brzinom kao torpedo,već je uvek na jednom potezu ali konstantno vibrira jer misli da je slobodna!Kran je savitljiv i savija se kako riba vuče ali joj neda da pobegne.

  Ovaj sistem je dosta popularan u Nemačkoj i tamo se može kupiti gotov sistem koji čak na jednoj strani ima olovo koje pomaže da kran bude uzdignut iznad površine vode.Naravno ovaj sistem možete napraviti i sami pomoću kugle od stiropora,olova,neke stare germine ili plastične cevi kroz koju prolazi najlon.

  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  Pecanje soma na kanister

  Postaj  IvoBaranjac on sri sij 18, 2012 2:49 pm

  Pecanje soma na kanister

  Ovaj sistem se zove sistem na kanister sa pucajućim najlonom, dole na dno ide blok ili 2-3 cigle, gore kanister, od kanistera prema ribi ide tzv. pucajući najlon 0,15 - 0,20 zavisi od kvaliteta i veličine ribe... a do ribe prema štapu naravno osnovni što jači i deblji, po mogućnosti super jaki štap sa multiplikatorom i 250 - 300 m najlona ili strune.

  Nema nikakvih virbli, samo 2 udice, gornja velika jednokraka a ispod nje tj. tačno ispod ribe ide velika trokraka, sve na osnovnom najlonu ili struni.

  Zatim za gornju udicu samo zavežemo tzv. pucajući najlon i spojimo sa kanisterom. Kad brka klepi onda taj najlon pukne i ostane nam mrcina na štapu, bez predveza, bez slabe tocke...
  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  Sistem sa vodenom kuglom za soma

  Postaj  IvoBaranjac on sri sij 18, 2012 2:52 pm


  Sistem sa vodenom kuglom za soma  Koristi se deblji osnovni najlon (0.45 do 0.50 mm), klizno olovo prilagodjeno brzini vode ili veličini kedera ukoliko ga koristite kao mamac, nešto tanji predvez dužine 40 do 50 cm na koji je montirana "vodena kugla" ili manji plovak te čelična sajlica sa trokrakom udicom i dve jače vrtilice.

  Svrha vodene kugle ili plovka je da lagano odiže mamac od dna (ujedno i smanjuje zapinjanja udice za dno). Ako se koristi živi mamac plovak mu neda da se smiri na dnu ili uvudje u travu, a i za ostale mamce je bolje da su malo odignuti od dna jer rečna struja dalje širi miris mamca.

  Vrtilice služe da smanje uvrtanje najlona i kao graničnici.

  Po zabacivanju se najlon lagano napne, da mamac ne bi bio predalako od dna.

  Sponsored content

  Re: Sistemi ribolova za Soma

  Postaj  Sponsored content


   Sada je: pon sij 21, 2019 3:46 pm.