Baranja

Ribolov,recepti,primama,ulovi,sve o riboovu i nacinu ulova

HTML Online Editor Sample


  Ribolov vise vrsta metoda

  Share
  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  Ribolov vise vrsta metoda

  Postaj  IvoBaranjac on sri sij 18, 2012 1:51 pm

  Dubinsko pecanje ribe - Ribolov dubinskom metodom  Dubinsko pecanje je uz pecanje na plovak najzastupljenija tehnika ribolova kod nas. Najcesce se primenjuje na brzim vodotocima, zbog nemogucnosti drugacije prezentacije, kao i kada pecamo na velikoj udaljenosti od obale, nedostupnoj drugim tehnikama. Dubinskim ribolovom hvataju se ribe koje zive i hrane se na dnu, ili pri dnu.

  U tu grupu spadaju biljojedne vrste, saran, babuska, deverika i druge vrste bele ribe, svastojedi poput kecige i mrene, ali i grabljivice kao sto su stuka, smudj i som...Prakticno svaka vrsta ribe moze se loviti ovim metodom u odredjenom delu godine, i odredjenim vremenskim uslovima…

  Najcesca greska kod dubinskog ribolova je postavljanje preteskog ili previse lakog olovnog otezanja. Ukoliko je olovo previse lako vodeni tok ce ga povlaciti ili kotrljati po dnu(sto je vidljivo po pomeranju vrha stapa slicno udaru ribe samo manje energicno) sto nam onemogucuje kako kontrolu aktivnosti ribe, tako i mogucnost njegovog kacenja za neku podvodnu prepreku. Ukoliko nam je olovo previse tesko, smanjicemo osetljivos stapa, pa time i teze primetiti aktivnost ribe.

  Pri dubinskom ribolovu izbor duzine i akcije stapa zavisi kako od ribe koju trazite tako i od uslova vode na kojoj pecate. Ukoliko lovite sitnu belu ili kakvu drugu ribu treba ce vam osetljiviji stap duzine 2m do 2,7m (u zavisnosti od priobalnog rastinja, kako bi mogli neometano zabaciti, i isto tako izvuci ribu) tezine bacanja sto 20-60g opet u zavisnosti od tezine olova koje koristite.Masinica je dovoljno da moze da primi 100m najlona 0.3-0.35mm.

  Ukoliko lovite krupniju rubu, poput sarana ili soma, treba koristiti znacajno robusniji pribor. Pune dvodelne stapove 2,7 do 3,3m tezine bacanja i do 150g, krupne masinice kapaciteta i do 200m najlona 0,6mm. Olovo prilagodite uslovima na vodi, a udice ribi koju ocekujete. Ukoliko lovite biljojedne vrste vrlo je efikasno koristiti hranilice umesto olova, kako bi laganim otpustanjem hrane privukle ribu i sa poprilicne udaljenosti. Udica se montira u zavisnosti od uslova na vodi, pa ukoliko ima dosta porvodnih prepreka, kao sto su kameniti tereni,ili ukoliko lovimo na zivu ribu najbolje je montirati je na 30-40cm iznad oliva, dok pri lovu na cistijim terenima, treba montirati ispod udice, kako bi mamc lezao na dnu. Neki ribolovci cesto love sa dve udice na sistemu, jednom iznad i jednom izpod olova, sto je cesto vrlo prakticno jer nam daje mogucnost da ponudimo razlicite mamce i na razlicitim dubinama, kako bi videli za sta je trenutno riba najraspolozenija. Ipak ovakav sistem dovodi do cestih kacenja za podvodne prepreke i, samim tim, gubljenja sistema i ulova. Najčešći metodi montiranja sistema za dubinski ribolov se mogu podeliti na osnovu toga, da li imaju dve udice, ili jednu udicu, i da li je udica montirana ispod ili iznad olova.

  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  Varaličarenje -Pecanje ribe na veštački mamac-(Varalicu)

  Postaj  IvoBaranjac on sri sij 18, 2012 1:55 pm

  Varaličarenje -Pecanje ribe na veštački mamac-(Varalicu)


  VARALIČARENJE

  Po našem skromnom mišljenju varaličarenje je najlepši i pravi sportski ribolov. O ovoj temi je napisano više knjiga i još uvek ima nedorečenih tema. Mi ćemo ukratko pokušati da vam približimo varaličarenje tako što ćemo opisati načine pecenja grabljivica koje su najzastupljenije kod nas.
  -SMUDJ:
  -Varalice: "vobleri", "tvisteri", "kašikaste varalice tipa effzet".
  Pri zabacivanju varalice, sačekajte da ista padne na dno pa tek onda počnite lagano namotavanje sa težnjom da varalica bude što bliže dnu. Loviti smudja pri dnu a ne pokidati nijednu varalicu je skoro nemoguće. Moja preporuka je da pre bacanja svoje omiljene "rapale" ispitate teren sa nekom jeftinom varalicom ili tvisterom pa tek onda krenete sa "prečešljavanjem" terena u potrazi za smudjom. Ako pecate sa "džigovima" (tvisterima) cilj je da tvister "radi u vodi": kombinacijom namotavanja mašinice, podizanja i spuštanja štapa tvister treba držati pri dnu a da pri tom on bez prestanka ide gore dole.
  -ŠTUKA:
  -Varalice: ovaj vodeni terminator će krenuti na svaku varalicu mada bi iz ličnog iskustva izdvojijo meps 3 srebrne boje.
  Kako isprovocirati štuku, da pored mnoštva živog kedera u vodi uzme baš vašu varalicu? To ćete uspeti pravilnim vodjenjem prave varalice u pravom trenutku na pravom mestu. Za štuku važi sledeće pravilo: što više šetnje, što više zabačaja, provucite varalicu pored svake prepreke u vodi (oborena stabla, panjevi), više puta. Štuku treba tražiti u svim slojevima vode. Naša je preporuka da na kraj najlona namontirate sajlicu sa karabinjerom i što češće menjate varalice. Neko će se sigurno usprotiviti upotrebi sajlice, naše je mišljenje da sajlica više pomaže nego što odmaže. Slobodno eksperimentišite sa većim varalicama.
  -BUCOV:
  -Varalice: kašikaste varalice uže, manjih dimenzija, poneki uzani vobleri, strimeri (kozija brada) u kombinaciji sa vaser kuglom.
  Bucov je riba oko čijeg se lova vode mnoge diskusije u ribolovačkim krugovima, dali lovi sam ili u jatu, dali jato
  mepps
  mepps
  bucova organizuje lov..... Iz ličnog iskustva reći ću vam sledeće, bucov lovi i sam i u jatu. Bucova treba tražiti ispod površine, nikako u dubini, varalicu treba brzo vući. Bucova koji lovi sam (samca) mnogo je teže upecati, ali su to obično krupniji komadi. Mi ga pecamo "gadjanjem": kada vidimo gde radi (izbacuje se u poteri za sitnom ribom), to mesto gadjamo varalicom i brzo je povlačimo.

  Varalice koje koristimo su kašike najčešće effzet ili ručno pravljene od drške male kašikice. Radi daljeg izbačaja slepite (zavarite) dve effzet varalice. Naš najomiljeniji na?čn pecanja bucova je vaser kuglom i strimerima. Napravite predvez dužine 1,50m (najlon 0,50) na vrhu vežite vaser kuglu a na kraju dva strimera koji treba da budu udaljeni 50cm. Sistem zakačite na kraj najlona i zabacujte, povlačite ga polako uz povremene trzaje da bi vaser kugla bućnula oponašajući zvuk bucova koji lovi. Ovaj sistem se najbolje pokazao kod bucova koji lovi u jatu. Sistem ne smete zabacivati pravo u jato već nekih dvadesetak metara uzvodno, kada sistem dodje do mesta gde bucov "radi" krenite sa namotavanjem. Uspeh zna da bude neverovatan, dešavalo se da se zakače dva bucova po 2,5-3kg u jednom zabačaju.


  -SOM:
  -Varalice: velike dvodelne ili trodelne Rapale (dubokoronuće), velike kašike, imitacije žaba, džigovi nalik durdubku..... Vobleri koji u sebi imaju kuglice, tako de zveckaju prilikom povlašenja (što dodatno iritira soma).
  Da bi lovili soma varalicama potrebno je da se steknu odredjeni uslovi: bistra voda, mutno vreme, najbolje nevreme i preporuka da se lovi iz čamca. Svako ko iole poznaje ovu ribu zna da se ona kreće i hrani na samom dnu ali ga za vreme nevremena (grmljavina) treba tražiti u gornjim slojevima vode. Udarac soma je veoma sličan udarcu štuke, kao da je varalica zapela za nešto. Ali kada borba počne to je doživljaj, koji ako nemate dobar pribor spreman za soma veoma kratko traje i som se vraća u dubinu vode (lično iskustvo).
  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  Pecanje plovkom - Plovkarenje-najrasprostranjenija tehnika pecanja

  Postaj  IvoBaranjac on sri sij 18, 2012 2:01 pm

  Pecanje plovkom - Plovkarenje-najrasprostranjenija tehnika pecanja

  Deverika
  plovci-ribolov


  Plovkom se najčešće love sitnije ribe, ali kada na udici osetite deveriku "lopataru" uživanje može da počne. Pri lovu deverike koristite najlon 0,20 i udice 10-8. Treba znati da je deverika jatna riba i kada je jednom primamite dobar ulov ne može da izostane. Mamci koje vam preporučujemo su sledeći: vodeni cvet, larva vodenog moljca, mekani valjci od testa, crvena glista i naravno crvi. Zonu pecanja treba prihraniti u što užem krugu 1-2m u prečniku, kuvanom pšenicom, kačamakom, skvašenim izmrvljenim i dobro ocedjenim hlebom i kupovnim dubinskim hranama.  Deveriku smo stavili prvu na ovo stranicu zbog izuzetno zanimljivog načina uzimanja mamca. Kada deverika "uzima" mamac, 1. plovak se prvo blago iskosi zatim predje u 2. horizontalan položaj da bi se zatim 3. munjevito ispravio i jurnuo pod vodu.

  Medju ribolovcima se vodi polemika -kada kontrirati. Neki su pristalice da treba kontrirati kada plovak predje u horizontalan položaj dok drugi tvrde da kontra treba da usledi kada plovak ode pod vodu. Naše je mišljenje da su i jedni i drugi u pravu. Kada će se kontrirati zavisi od mamca koji koristite i od navika ribe na vodi na kojoj pecate. Savetujemo vas da probate kontru na oba načina, onaj koji da rezultata koristite na toj vodi sa tim mamcima.

  Skobalj

  Skobalj je riba koja se kreće u velikim jatima i hrani se algama koje skida sa krupnog šljunka. Pošto se kreće u bržim vodotocima i na šljunkovitom dnu pojavio se problem prihrane. Domišljati ribolovci su smislili ovaj genijalan sistem kako da privuku i zadrže skoblja na jednom mestu. Na slici dole vidite taj sistem, on je sastavljen od: izlivenog olovnog utega teškog 2-4kg, mrežice za mamac širine okca 1x1cm koja "prima" oko 2 kg hleba i najlona (min 1mm) sa plovkom na kraju. U olovni uteg je potrebno montirati (uliti pri odlivanju utega) šipku sa rukohvatom, kroz koji ide najlon. Na tu šipku se navlači mrežica tako da olovo ne bude u mrežici već ispod nje.

  Način ribolova ovim sistemom:
  Potrbno je pronaći na prelivu vodotok koji je bez vodenih kovitlanja u dužini od nekih 20-30m i tu zabaciti mamac. Mamac ste prethodno napunili sa 2kg bajatog hleba i aromatizovali nekom od aroma (nije obavezno). Dubina vode nije previse značajna, skobalj radi i na 0,5m i 2m dubine. Lovi se tako što se udica zabaci nekoliko metara uzvodnije od plovka koji vam signalizira gde je mamac. Tako da udica sa mamcom dodje do dna otprilike metar pre mrežice. Koliko ćete uzvodno zabacivati zavisi od brzine reke na kojoj pecate. Najbolje je kao mamac koristiti hlebnu ružu i crviće. Za ovakvo zabacivanje je potrebno malo vežbe i nekoliko pokidanih udica, koje će ostati zakačene za mrežicu. "Udrac" skoblja treba očekivati odmah kada plovak prodje pored mamca do nekih 1,5m iza mamca. Nije na odmet ponekad pustiti da plovak ode i 7-8m iza mamca posto tu ponekad vreba jez koga je privukao trag hrane koji mamac ostavlja. Ako u mamac umešate malo usirene krvi možete se nadati i krupnom jezu (isprobano na Savi kod Šabca).

  Babuška, bodorka, crvenperka....

  Znamo da će mnogi negodovati što smo više vrsta riba stavili zajedno, ali iskustvo govori da se sve ove ribe primamljuju i pecaju na isti način. Više puta nam se desilo da sve gore navedene ribe upecamo na istoj vodi (iskustvo sa Bosuta, Save ...). Prvo i osnovno je da odaberete dobro mesto sa pristojnom dubinom (nije pravilo) i travnatim lejama. Kada prilazite vodi i za vreme pecanja potrudite se da se sto manje krećete i lupkate, to smeta svim ribama. Ribe su vrlo osteljive na zvučne vibracije, to znaju svi oni kojima je tokom pecanja iz čamca ispao npr. upaljač i zveknuo o patos (kada se to desi lepo se vidi kako kederi beže oko čamca). Jelovnik ovih riba je širok, od biljnih hrana preko hlebne ruže do crvene gliste i mesnih crvića.

  Pri postavljanju crvića na udicu "žrtvujte" jednog crva da bi ste pokrili udicu a drugog crva samo ovlaš ubodite tako da "radi" na udici (na slici 1.). Njegov rad na udici dodatno će privući ribu. Kada pecate na hlebnu ružu uzmite veću mrvu hleba i jednostavno je stisnite prstima oko vrata udice (slika 2.). Nikako nemojte umesiti mrvu oko cele udice. I za ove ribe je potrebna primama, dovoljno je da pomešate stari hleb sa koncetratom za piliće, dodate šaku dve prženog suncokreta, malo kukuruznog brašna i malo arome anisa ili vanile. Možete kupiti i gotove hrane (dubinske) u prodavnicama riboopreme. Ako kupujete hranu naša preporuka je "Bambijeva" dubinska hrana. Kada dodjete na vodu odmah spremite hranu i prihranite mesto pecanja sa 5-6 lopti veličine šake. Tek posle toga raspakujte pribor popijte kaficu i sl., dok završite sa kaficom i riba će doći. Ponovno prihranjivanje vršite samo ako riba prestane da radi duže od pola sata. Kakav pribor koristiti pri ovom pecanju, što lakši. Štap treba da bude dugačak (4m) i lagan, najlon 0,15-0,20mm, udice 14, plovak vretenastog oblika. Plovak treba dobro opteretiti tako da reaguje što brže. Potrebno je tako opteretiti plovak da mu vire samo antenica i obeleženi deo plovka
  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  Mušičarenje-(Pecanje veštačkom mušicom)

  Postaj  IvoBaranjac on sri sij 18, 2012 2:05 pm

  Mušičarenje-(Pecanje veštačkom mušicom)

  Ovaj način ribolova smatra se a i jeste, vrhunska veština, finoća i znanje, gde nema upotrebe snage i sile. Može se slobodno reći da je to da je to zabava ljudi
  musicarenje-panorama
  musicarenje-panorama
  koji na sebi svojstven način vole prirodu i reku.
  U prirodi ima više vrsta insekata. Ribolovac mora bar u najmanjoj meri poznavati insekte sa vode na kojoj peca. Razlog za to je što se svaka riba hrani insektima koji se mogu naći na vodi na kojoj pecate.Ima više načina izrade veštačkih mušica, a lov može biti suvim mušicama,  mokrim mušicama i nimfama. Posebno je važno obratiti pažnju na veličinu veštačke mušice koja treba biti što bliža prirodnoj veličini mušice.Ništa manje važna nije ni boja mušice jer su prirodne boje mušica raznih nijansi i to treba uspešno imitirati.Treba uzeti u obzir da svaki materijal potopljen u vodu menja svoju originalnu boju tako da i to treba uzeti u obzir pri izradi mušice.

  Lov veštačkim mušicama zahteva poseban pribor: štap, strunu, čekrk, predveze, podveze i slično. Postoji više načina lova veštačkim mušicama: lov mokrim potopljenim mušicama, lov suvim mušicama (one koje plivaju po površini vode) i lov nimfama koji nudi ribi imitaciju ovog polu insekta pri samom dnu ili sredini vodenog sloja.
  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  "Feeder " pecanje - nova tehnika sportskog ribolova

  Postaj  IvoBaranjac on sri sij 18, 2012 2:12 pm

  "Feeder " pecanje - nova tehnika sportskog ribolova

  Feederom nazivamo tehniku sportskog ribolova kod koje je svojstvena upotreba hranilice. Ova tehnika predstavlja integraciju plovkarenja i dubinskog, s tim što ima najbolje osobine i jednog i drugog. Vrhovi kod feeder štapova izradjeni od karbona ili fiberglasa i veoma su osetljivi i uočljivi (ofarbani svetlim upadljivim bojama – belom, žutom, narandžastom ili crvenom) tako da sa te strane daju onu draž koju ima plovak, a od dubinskog snagu i mogućnosti dalekih zabačaja. Ova tehnika je upotrebljiva na svim tipovima vode i njome je podjednako interesantno loviti i sitnu ali i veoma krupnu ribu. Princip na kome funkcioniše feeder je precizno, konstantno i ne previše obilno hranjenje koje se vrši plasiranjem hrane pomoću hranilice. Na taj način jata se koncentrišu na uskom prostoru i riba postaje veoma aktivna.  Feeder štapovi


  Kod nabavke štapa morate se odlučiti za varijantu koja odgovara uslovima koji vladaju na vašem terenu kao i veličini ribe koju lovite. Lagani i fini štapovi težine bacanja do 70 grama su idealni za kanale, manje reke i jezera na kojima nisu potrebni daleki zabačaji. Takvi štapovi će „završtiti posao“ za lov sitnije ribe ali verujte da ćete izaći na kraj i sa nešto krupnijim komadima. Za lov na rekama, jezerima gde je potreban dalek zabačaj ili komercijalnim terenima gde ima veoma krupne ribe onda odaberite jače varijante štapova sa težinom bacanja preko 150 gr. Štapovi se ne kupuju svaki dan, pa je najbolje da pažljivo odaberete i to kvalitetnije modele i one varijante kod kojih dobijate bar standardnu varijantu od tri vrha


  Hranilice  feeder_hranilica
  Postoji veliki broj različitih tipova hranilica i sve one svrstane su u tri velike grupe. Kavezne hranilice se izradjuju od žičane ili plastične mreže u različitim oblicima i veličinama i primenljive su na svim tipovima terena pa se zato najviše i koriste. Hranilice zatvorenog tipa izradjuju se od plastike imaju valjkast oblik i čepove sa obe strane koji se po potrebi mogu skinuti. Ovaj tip hranilice koristi se uglavnom za prihranjivanje crvima ali uz malo maštovitosti pruža još mnogo mogućnosti. Metod hranilice su porodica hranilica različitih oblika ali iste namene. One služe za lov šarana na komercijalnim revirima. Njima je


  svojstveno to što se koriste nešto lepljivije hrane sa dosta dodataka u vidu partikli (zrna) i peleta.

  Taktika


  hranilica_feeder

  Lov na hranilicu iako podseća na već vidjene metode, ima mnogo svojih specifičnosti i potrebno je dosta vremena i vežbe da se udje u štos. Kod postavljanja štapa na stajaćim vodama treba obratiti pažnju na to da se štap postavlja nisko sa vrhom prema vodi kao i to da štap i najlon zaklapaju ugao od 45 stepeni kako bi signalizacija bila pravilna. Na tekućim vodama feeder se postavlja isto kao klasičan dubinac-sa vrhom na gore kako bi se izbegao otpor najlona usled kretanja vode. Prvih nekoliko zabačaja treba odraditi sa olovnim otežanjem kako bi ispitali dubinu i strukturu dna. Sledeći zabačaji idu praznom


  hranilicom kako bi stvorili osećaj, zatim ide 5-10 (po potrebi i više) zabačaja hranilice sa hranom ali bez udice. Ova treća stavka ima osnovnu funkciju a to je prihranjivanje ali ako štap provede na držaču neki minut, saznaćemo da li ribe već ima na mestu, da li je aktivna i kako se ponašaju vrhovi kada riba napada hranilicu. Posle toga stavljamo udicu sa predvezom i počinjemo da pecamo. Prvo probajte sitnije i prirodnije mamce kao što su pinkići, larva ver de vas ili sitnije gliste (ili komadići glista) da bi kasnije ako riba radi probali i druge mamce i njihove kombinacije sa namerom da lovimo krupniju ribu.

  feeder_savitljivi_vrhovi


  Oni koji su probali feeder, shvatili su da je to nešto sasvim drugo od svega ostalog. Veliki je broj iskusnih šarandžija i plovkaroša koju su prešli da love ovom tehnikom. Dakle ako želite da lovite mnogo riba i da u tome stvarno uživate, onda je feeder prava stvar za vas.

  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  Bolonjez tehnika pecanja-Sve o Bolonjez stilu ribolova

  Postaj  IvoBaranjac on sri sij 18, 2012 2:18 pm

  Bolonjez tehnika pecanja-Sve o Bolonjez stilu ribolova  Bolonjez tehnika je vrlo slicna tehnici trotinga i waggler tehnici . Ovaj stil ribolova je poreklom iz Italije, te ga mnogi nazivaju i italijanskom tehnikom.
  Originalni bolonjez italijanski stapovi su imali relativno mali broj sprovodnika, jer se pojava lepljenja najlona nije manifestovala u suvoj i toploj klimi Italije.
  Italijanski stapovi su duzine 5 do 8 m. U uslovima vece vlaznosti, kao sto je recimo engleska klima, stapovi su modifikovani i sa velikim su brojem uskih sprovodnika (i do 20 komada).
  Ovi sprovodnici onemogucavaju da se izuzetno tanak najlon ulepi za sam stap. Engleski stapovi su duzine od 5,5 do 6,2 m i cesto nisu teleskopi vec dvodelne i trodelne steke.
  Bez obzira na tip stapa izuzetno je bitno da je uraden od lakog i zilavog materijala (karbon), jer se stap pri ovoj tehnici neprekidno drzi u ruci. Na stap se postavlja masinica,koja omogucava da se plovak sa sistemom baci na vece daljine. Plovak se uvek baca nizvodno i na odredenom mestu zadrzava. U toku plivanja plovka nizvodno podizanjem vrha stapa i otpustanjem i namotavanjem strune,
  moguce je usporavati brzinu plovka i na taj nacin ga zadržavati ga duže vreme u hranjenoj zoni.

  Na masinicu se namotava plivajuca struna, sto je jedna od razlika u odnosu na waggler metod. Idealna debljina strune je 0,20 do 0,22 mm, a ne treba da je deblja od 0,35 mm jer ce otezavati zabacivanje.
  Podvez treba da je od 0,15 do 0,18 mm, a za krupnije primerke 0,20 do 0,22 mm. Namesta se u duzini od oko 40 cm i kaci za glavni najlon pomocu vrtilice. Plovci za ovaj metod su specificni sa obaveznom kuglom na vrhu antene, koja doprinosi stabilnosti plovka i povecava njegovu uocljivost na velikim daljinama. Antena je napravljna od plastike, balze ili bambusa. Mogu biti stacionarni i klizni.
  Telo bolonjez plovaka je loptasto ili blago cilindricno. Nosivost plovaka je od 5 do 15 g. Najlon se povlaci kroz sredinu plovka i u celoj duzini od plovka do vrha stapa nalazi se u vazduhu, te se tako eliminise uticaj vodenog toka na strunu. Velicina udice zavisi od samog mamca i krece se od 10 do 18.  Bolonjez tehnika nema premca kada je tok vode izuzetno jak i brz i kada je potrebno loviti ribu na velikoj daljini (20 do 30 m) u vrlo dubokoj vodi. Sam sistem se može postaviti na dva osnovna razlicita nacina:

  · Prvi je da se postavi jedno olovo u masi od 80% ukupne nosivosti plovka, kako bi otislo pravo na dno i ovaj sistem se koristi u vrlo brzim vodama

  · Drugi nacin je da se postavi jedno vece olovce mase 50% nosivosti plovka na sredini strune i jos par olovaca ravnomerno rasporedenih izmedu veceg olovca i udice u ukupnoj masi od 50% nosivosti plovka. Ovaj sistem se koristi kada je prezentacija mamca bitna.

  Bolonjez tehnika ima prednosti nad waggler tehnikom na mestima gde je potrebno voditi plovak duz obale obrasle trskom, kao i tamo gde postoje odredena plivajuca travnata ostrva. Naime, kako su bolonjez stapovi za 50 do 100% duzi od waggler stapova, samo upravljanje plovkom je olaksano.

  Pre pocetka ribolova i u toku istog, mesto treba hraniti od mesta na kojem pecaros stoji pa nizvodno. Nemojte bacati hranu uzvodno.

  Najlon treba stalno drzati van vode i blago nategnut sto cete uciniti ako vrh stapa drzite visoko podignutim. Sa vremena na vreme treba prikociti plovak, dodatnim podizanjem vrha stapa. Ukoliko se najlon opusti duze vreme, doci ce do kacenja sistema za dno i plovak ce poceti da tone.

  Sve vreme pecanja, treba posmatrati plovak i kontrirati na svaki i najmanji sumnjivi pokret.

  avatar
  vojna
  Vip
  Vip

  Broj postova : 11
  Join date : 14.01.2012
  Age : 41
  Lokacija : bilje

  Nekoliko načina kako da otkačite varalicu

  Postaj  vojna on sub sij 21, 2012 3:10 pm

  Svi dobro znamo da su varalice skupe i vecini ribolovaca se tesko rastati od njih pa nebi bilo lose znati neke od caka kako da ih oslobodimo..


  Da li bi se ljutio da ja jednu pokidam?


  Da li bi se ljutio da ja jednu pokidam?

  Ribe koje lovimo sa varalicama se nalaze bas na tim mjestima gdje je varalicu lako zakaciti.
  Kacenja varalica za podvodne pa i nadvodne prepreke su uobicajena pojava, na koje moramo racunati.
  Mjesta gdje mi lovimo su puna prepreka, granja, strudova, kamenja, vreca, mreza pa cak i tudjih odkinutih struna i monofila.
  Od zakacene varalice ne treba lako odustajati, jer za svaku varalicu sve dok je na kraju strune, ima nade za njen spas, a nadam se da ce vam sledeći savjeti pomoci:
  Kada varalicu zakacite za neku prepreku u vodi, nebi trebali poceti odma trzati, kidati i silovati pribor.
  Prvo trebate da razmislite kako pokusati da je otkacite.
  Sacekajte,napravite malu pauzu i razmislite o nacinima oslobodjenja varalice!
  Ponekad se desava da podrhtavanjem stapa,zatezanjem i otpustanjem strune otkacite varalicu, izvucete je zajedno sa nekom gancicom,kesom itd....ali suprotno od toga je kad ustanovite da ste zakacili za neku vecu granu ili vrecu zakopanu u mulju i slično.Mala prednost je kada trokrake udice zapnu za neki veci kamen ili panj, nego kada zakacite za neku granu od oborenog drveta ili vrece u mulju.
  Ako imate priliku da nabavite spravicu koja se zove „SNAGMASTER“ ili da sami sebi napravite, izezetno dobro ce vam pomoci u odkaćinjanju varalica, pogotovo skupocenih voblera.
  Ta stvar izgleda kao prsten tezine oko 100 grama 2 ili vise trokraka.
  Lici na one zakacke za planinarenje, ima prorez kroz koji prolazi struna a vezana je sa tanjim i jakim kanapom.Spustanjem i povlacenjem stapa,zatezanjem i otpustanjem kanapa prsten se dovodi do varalice, trokrake koje su vezane uz prsten kace vasu varalicu,tako dolazi do odkacinjanja varalice ili dovodjenja varalice sa preprekom za koju je zakacena varalica!
  Ako vam snag master nije pri ruci, trebali bi ste prici varalici sto vise mozete i pokusati na neke nacine da je odkacite.Za to bi vam dobro dosle duboge cizme,camac i jos bolje ako je ljetni period,kupaće gaće Smile
  Ako vam je uspjelo da do varalice pridjete na duzini stapa, vrh stapa spustite u vodu i pokusate da otkacite varalicu, mada to i nije bas efikasno jer moze doci do ostecenja alkica, provodnika i ono najgore pucanja vrha stapa,iz iskustva znam kako je hehe..
  Ako vam je varalica zakacena u dubokoj, brzoj vodi i nikako nemozete da pridjete do nje, pokusajte saplesti vjenac oko strune, i baciti ga sto dalje, odpustiti strunu sa špulne nekoliko metara i naglo zateknuti.Struna ce se preko vjenca u suprotnom smjeru zategnuti i varalica ce se otkaciti.ako vam iz prve ne upali pokusajte par puta.Takodje na strunu mozete vezati i flašu.
  Prilikom dzigovanja, pretezno zakacimo na dnu, dzig se zabije izmedju 2 kamena.Najefikasniji nacin oslobodjanja varalice je „praćkom“, a radi se tako sto prihvatac strune otvorite a kaziprstom zakacine strunu i do same granice zategnete, a zatim naglo odkacite strunu sa prsta.
  Tako naglo otpustena struna izbaci dzig u suprotnom smeru i oslobodi ga
  Takodje jedna od metoda koju cesto svi koriste je metoda na „misice“,to se radi ovako, spustite stap sa strane i umotate strunu oko sake ili oko lakta i sake, i polako korak po korak lagano vucete, cesto dodje da uz varalicu izvadite neku vecu granu ili vrecu koja je bila zakopana u mulju ali takodje se desava i ono najmanje pozeljno poznati zvuk pucanja strune.
  Ako vam je varalica blizu, a vi pokusavate na ovaj nacin da je odkacite morate okrenuti ledja jer dzig zna da izleti iz vode kao metak pa da vas ozljedi, a takodje i strunu nikad nesmjete golom sakom omotavati oko ruke jer znaju nastupiti ozbiljne povrede.
  Zna se desiti prilikom zabacivanja da varalica zavrsi na suvom, i ostati zakacena na drvetu.
  Ako je tanja i suva grana zna se desiti da pukne ali u vecini slucajeva ako se ne popnemo na drvo ostati i cekati nekog drugog ribolovca da je skine takodje ako niste odma raspolozeni da zakacenu varalicu odmah skidate ili nezelite da buckate vodu i plasite ribe, odsjecite strunu i zavezite je za drvo pa je kasnje otkacite!
  Mislim da cu vam u nekim situacijama pomoci, nemoguce je svaku zakacenu varalicu odkaciti sto se najcesce i dogadja ali nikad ne treba „samo tako“ odustajati od nje jer uvjek ima nade i spasa za nju.
  Bistro.


  Bonus:

  Dragi kolega dok pozorno citate ovaj tekst vjerovatno mucite muku sa kidanjem varalica, a da bi vam ublazili tugu i lakse ih preboljeli, evo jos par fotkica pored kojih cete veoma lako prezaliti pokidane varalice Smile


  [center]

  Sponsored content

  Re: Ribolov vise vrsta metoda

  Postaj  Sponsored content


   Sada je: pon sij 21, 2019 3:47 pm.