Baranja

Ribolov,recepti,primama,ulovi,sve o riboovu i nacinu ulova

HTML Online Editor Sample


  Neki pribor u ribolovu šarana

  Share
  avatar
  IvoBaranjac
  Admin
  Admin

  Broj postova : 79
  Join date : 11.01.2012
  Age : 45
  Lokacija : Beli Manastir

  Neki pribor u ribolovu šarana

  Postaj  IvoBaranjac on pon sij 16, 2012 2:35 pm

  Igle za navođenje mamaca

  Kod lova šarana "na dlaku",loveći na boile ili rastresiti mamac , igle za navođenje mamaca spadaju u najnužniji ribolovni pribor. Bez njih ponekap znamo biti potpuno nemoćni, pogotovo kod montiranja mamaca na udicu. Zbog situacija kada se igla zna polomiti kod mamčenja dobro je uvijek imati nekoliko različitih modela ovih praktičnih pomagala.

  Tube

  Kod izrade i korištenja sistema tuba ima nekoliko različitih funkcija. Sprječavaju zapetljavanje sistema i na vodama s oštrim podvodnim preprekama kao što je oštro kamenje, školjke, oštre grane i slično dodatno štite najlon. Izrađuju se u raznim promjerima, bojama i duljinama. Ovisno o materijalu, nekad su bolje kruće, a nekad mekše i dulje. Boju tube je uvijek dobro izabrati imajući na umu dno i podvodnu vegetaciju jezera ili rijeke na kojoj lovimo. Isto tako vrlo važna funkcija tube je da kod zamaranja štite ulovljenu ribu od povreda koje mu rezanjem na tijelu ili na škrgama može nanijeti tanki i napeti najlon ili špaga.
  Termo tube (shrink tube)  Tube se rade u raznim veličinama, bojama i debljinama. Prije upotrebe su velike da bi se lakše stavile na udicu. Zagrijavanjem one se stišću, priljubljuju dlaku uz udicu i na taj način formiraju željeni kut za bolje kačenje šarana. Kod termičke obrade treba biti jako oprezan jer se predugim zagrijavanjem može ozbiljno oštetiti predvez, pa se za vrijeme drila može prekinuti.

  Dobar je trik navući kraću termo tubu osim na udicu i na vrtilo samog predveza. Naime, na taj se način dodatno sprječava zapetljavanje sistema kod zabacivanja. Taj detalj dolazi posebno do izražaja kod izrade kraćih predveza i helikopter sistema.


  Konusni gumeni bužiri za helikopter sistem

  Iako za mnoge nevažna sitnica, svi koji su ikad koristili helikopter sistem znaju da nije tako. Konusni gumeni bužiri su u stvari konusne gumene perle koje se stavljaju na posebno helikopter olovo na njegovom spoju s leadcoreom ili tubom. Ako ih nemate na sistemu, predvez se vrlo lako može omotati oko perli i tako onesposobiti vaš helikopter sistem.

  Gotovi sigurnosni sistem i postrana olova

  rade se u standardnim veličinama ovisno o proizvođaču, ali je uobičajena da veličina odgovara vrtilu broj 4, 6 ili 8. Osnovne prednosti ovih sistema su mogućnost brze izmjene olova, brža i jednostavnija montaža i mala mogućnost zapetljavanja cijelog sistema.
  Krute gotove komponente za kombinirane predveze

  Praktičan i koristan sastojak za izradu kombiniranih sistema je gotovi takozvani kruti "stiff boom", komponenta koja se u stvari sastoji od vrtila i krutog dijela predveza. Na vodama gdje se vrlo intenzivno lovi i gdje većina ribolovaca koristi samo mekane upredenice za izradu sistema, šarani s vremenom mogu naučiti izbjegavati takav tip opasnosti i sve slabije se lovi. Već i mala promjena u prezentaciji (upotreba krutih ili kombiniranih predveza) može vam ponekad donjeti preokret i neuspješan ribolov preokrenuti u uspješan.


  Prstenčići

  Kod šaranskog usisavanja boile s udicom, ako šaran primjeti da mu je nešto sumnjivo,odmah pokušava izbaciti boilu. Klizanjem ovog prstena po vratu boila može izaći iz usta ribe, ali se udica ipak zabija u usnoj šupljini. Ako je prstenčić kvalitetan on će bolje i lakše kliziti i tako će cijela prezentacija biti učinkovitija. Posebno su praktični malo izduženi (jajasti) prstenčići jer su se pokazali praktičnijim od okruglih.  Silikonske dlake  Najjednostavniji sistem lova na dlaku je upotreba silikonske dlake. Ova dlaka nije trajna i puca gotovo prilikom svakog zamaranja riba, tako da je često treba mijenjati ili kontrolirati.


  Sigurnosna kopča za brzu izmjenu sistema

  Kad se za ribolov velikih šarana upotrebljavaju kopče ili virble nije sve baš zicer. Naime, treba se dobro uvjeriti u kvalitetu takve vrste proizvoda prije nego što ih počnete koristiti. Slaba kopča može vas koštati ribe vašeg života. Sigurnosna kopča u stvari omogućava brzu izmjenu predveza ili olova i obično se koriste dvije, a da bi ih još dodatno osigurali, na njih je najbolje staviti sigurnosni silikonski bužir.
   Sada je: pon sij 21, 2019 3:47 pm.